Η οστεοπόρωση και η σημασία της πρόληψης
Η οστεοπόρωση, η οποία ονομάζεται και “σιωπηλή νόσος” επειδή μπορεί να εξελίσσεται χωρίς να γίνεται αντιληπτή μέχρις ότου σπάσει κάποιο οστό και πλέον ο πάσχων το ανακαλύψει, είναι μία πάθηση κατά την οποία η πυκνότητα των οστών μειώνεται, αυξάνοντας την πιθανότητα κατάγματος. Τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, η οστική πυκνότητα αυξάνεται περίπου έως την ηλικία των 30 ετών και στη συνέχεια αρχίζει σταδιακά να ελαττώνεται. Ειδικά στις γυναίκες η ελάττωση της οστικής πυκνότητας αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση και σήμερα υπολογίζεται ότι μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άντρες, μεγαλύτεροι των 50 ετών, θα υποστούν οστεοπορωτικό κάταγμα.
Ακριβώς επειδή η οστεοπόρωση είναι “σιωπηλή”, η σημασία της πρόληψης και του έγκυρου και έγκαιρου ελέγχου, παίζει σημαντικό ρόλο. Η Μ.Ο.Π. δείχνει αν κάποιος έχει φυσιολογική οστική πυκνότητα, χαμηλή οστική πυκνότητα ή οστεοπόρωση. Όσο χαμηλότερη οστική πυκνότητα έχετε τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος. Αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ιατρών για να διαγνωστεί η οστεοπόρωση και να υπολογιστεί η πιθανότητα που έχει κάποιος να υποστεί κάταγμα οφειλόμενο στην οστεοπόρωση.
Η πυκνομετρία των οστών είναι μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση που επιτρέπει την μέτρηση της πυκνότητας των οστών σας με βάση τα στατιστικά πρότυπα για την ηλικία, το βάρος και το φύλο σας. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για την ποσοτικοποίηση της απώλειας οστικής μάζας.
Ποιος πρέπει να υποβληθεί σε μια τέτοια εξέταση;
Συστήνεται η διενέργεια μέτρησης οστικής πυκνότητας σε:
- γυναίκες άνω των 65 ετών,
- άνδρες άνω των 70 ετών,
- άτομα που έχουν υποστεί κάταγμα σε ηλικία άνω των 50 ετών,
- γυναίκες σε εμμηνόπαυση με παράγοντες κινδύνου,
- μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κάτω των 65 ετών με παράγοντες κινδύνου,
- άνδρες 50 έως 69 ετών με παράγοντες κινδύνου,
Επίσης, μπορεί να απαιτηθεί να γίνει μέτρηση στις παρακάτω περιπτώσεις:
- ακτινογραφία σπονδυλικής στήλης με εμφανές κάταγμα ή απώλεια οστικής πυκνότητας,
- εμμένον άλγος στην πλάτη ή οσφυϊκή χώρα με πιθανό κάταγμα στην σπονδυλική στήλη,
- απώλεια ύψους άνω των 1,3 εκατοστών μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους,
- συνολική απώλεια ύψους άνω των 4 εκατοστών (από το αρχικό ανάστημα του ατόμου).