+30 2310 858 060 / +30 2310 823 111
Διαβάστε το άρθρο!

Η τακτική εξέταση με Μαστογραφία ωφελεί τις ηλικιωμένες γυναίκες

Η τακτική εξέταση με μαστογραφία ωφελεί ηλικιωμένες γυναίκες, αναφέρει νέα έρευνα.

Παλαιότερες έρευνες, έδειξαν ότι η εξέταση με μαστογραφία μειώνει την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο στο μαστό, σε γυναίκες έως 74 ετών. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν λίγες πληροφορίες για γυναίκες άνω των 74 ετών, δήλωσαν ερευνητές του Florida Atlantic University.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από το 1995 έως το 2009 περισσότερων των 4.800 έγχρωμων γυναικών και περισσότερων των 59.000 λευκών. Όλες οι γυναίκες ήταν 69 ετών και άνω.

Μεταξύ των γυναικών 75 έως 84 ετών, όσες εξετάζονταν σε ετήσια βάση με μαστογραφίες ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο στο μαστό σε διάστημα 10 ετών, σε σχέση με όσες δεν εξετάζονταν τακτικά ή δεν είχαν εξεταστεί ποτέ με μαστογραφία.

Ασθενείς με καρκίνο στο μαστό, ηλικίας 69 έως 84 ετών που εξετάζονταν με μαστογραφία σε ετήσια βάση τα 4 χρόνια πριν τη διάγνωση, είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στην πενταετία και τη δεκαετία, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν εξετάζονταν τακτικά με μαστογραφία ή που δεν είχαν εξεταστεί ποτέ.

Τα ποσοστά θνησιμότητας στη δεκαετία, μεταξύ γυναικών ηλικίας 69 έως 84 ετών ήταν 3 φορές υψηλότερα μεταξύ λευκών γυναικών και περισσότερες από 2 φορές υψηλότερα μεταξύ έγχρωμων, που εξετάζονταν περιστασιακά ή ποτέ με μαστογραφία, σε σύγκριση με γυναίκες που εξετάζονταν με μαστογραφία σε ετήσια βάση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι λευκές γυναίκες που πέθαναν από καρκίνο μαστού ήταν πιο πιθανό να ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, να έχουν διαγνωστεί σε πιο προχωρημένο στάδιο και να έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση ή σε ακτινοθεραπεία.

Τακτική εξέταση με μαστογραφία συνιστάται για γυναίκες 65 έως 74 ετών, σύμφωνα με την American Cancer Society και το U.S. Preventive Services Task Force.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Medicine.


Γράφει: ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΡΕΚΑΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ- ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
email: xvrekas@yahoo.gr