+30 2310 858 060 / +30 2310 823 111
Διαβάστε το άρθρο!

Μύθοι και Αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

×  Μύθος
Αν εντοπίσετε έναν μόρφωμα στο μαστό σας είναι σίγουρα καρκίνος.
√  Αλήθεια
Μόνο ένα μικρό ποσοστό των μορφωμάτων του μαστού αποδεικνύεται να είναι τελικά καρκίνος.
Παρόλα αυτά δεν πρέπει να το αγνοήσετε εάν εντοπίσετε κάποιο εξόγκωμα στο στήθος σας ή παρατηρήσετε κάποιες αλλαγές στον ιστό του.
Είναι πολύ σημαντικό να επισκεφτείτε τον ιατρό σας για μία κλινική εξέταση, πιθανότατα μαστογραφικό και υπερηχογραφικό έλεγχο, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν πρέπει να υπάρχει ανησυχία ή όχι.


×  Μύθος
Μόνο οι γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.
√  Αλήθεια
Στην πραγματικότητα εκτιμάται ότι κάθε χρόνο περίπου 2190 άντρες θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού και 410 από αυτούς θα αποβιώσουν από αυτόν.
Παρόλο που το ποσοστό είναι μικρό συγκριτικά με των γυναικών, οι άντρες θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ψηλαφούν το στήθος τους και να αναφέρουν οποιαδήποτε αλλαγή στον ιατρό τους.
Ο καρκίνος του μαστού στους άντρες εμφανίζεται συνήθως ως ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από τη θηλή και τη θηλαία άλω.
Οι άντρες φέρουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας κυρίως λόγω της έλλειψης ενημέρωσης σχετικά με τον καρκίνο του μαστού που έχει ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία.


×  Μύθος
Μία μαστογραφία μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του καρκίνου του μαστού.
√  Αλήθεια
Η μαστογραφία ή η ακτινογραφία μαστού, παραμένει επί του παρόντος το χρυσό πρότυπο για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού.
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Καρκίνου, τα οφέλη μία μαστογραφίας πάντοτε αντισταθμίζουν την πιθανή βλάβη από την έκθεση στην ακτινοβολία.
Οι μαστογραφίες απαιτούν πολύ μικρές δόσεις ακτινοβολίας.
Ως αποτέλεσμα ο βαθμός κινδύνου από την έκθεση στην ακτινοβολία είναι εξαιρετικά χαμηλός.
Η τυπική σύσταση είναι ένας ετήσιος έλεγχος με μαστογραφία για τις γυναίκες που βρίσκονται στις αρχές της 4ης δεκαετίας της ζωής τους.
Βασίστε την απόφαση σας στις συστάσεις του γιατρού σας και μη διστάσετε να συζητήσετε μαζί του οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία έχετε.


×  Μύθος
Αν έχετε ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια σας, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε και εσείς.
√  Αλήθεια
Ενώ οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου, οι περισσότερες γυναίκες που έχουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό.
Στατιστικά, μόνο το 10% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτής της ασθένειας.


Εάν έχετε μία συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού
Αν έχετε μητέρα, κόρη ή αδερφή  που ανέπτυξε καρκίνο του μαστού σε ηλικία μικρότερη των 50 ετών, θα πρέπει να εντάξετε στο πρόγραμμα σας μία μορφή τακτικού προληπτικού ελέγχου του μαστού.

Εάν έχετε ένα συγγενή δευτέρου βαθμού με καρκίνο του μαστού
Αν έχετε μία γιαγιά ή θεία που έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος αυξάνεται ελαφρώς, αλλά δεν είναι στην ίδια κατηγορία κινδύνου με εκείνους που έχουν μία συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού.
Εάν έχετε πολλές γενιές που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού από την ίδια πλευρά της οικογένειας, ή αν υπάρχουν πολλά άτομα που είναι συγγενείς πρώτου βαθμού μεταξύ τους, ή πολλά μέλη της οικογένειας έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού σε ηλικία μικρότερη των 50 ετών, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να υπάρχει γονίδιο του καρκίνου του μαστού που να συμβάλλει στην ύπαρξη αυτού του οικογενειακού ιστορικού.


×  Μύθος
Ο καρκίνος του μαστού είναι μεταδοτικός.
√  Αλήθεια
Δεν μπορείτε να κολλήσετε καρκίνο του μαστού ούτε να τον μεταδώσετε σε κάποιον άλλο.
Ο καρκίνος του μαστού είναι αποτέλεσμα της μη ελεγχόμενης ανάπτυξης μεταλλαγμένων κυττάρων τα οποία εξαπλώνονται σε διάφορους ιστούς μέσα στο στήθος.
Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μπορεί να μειωθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, έχοντας γνώση για τους παράγοντες κινδύνου και ακολουθώντας ένα πρώιμο σχέδιο ανίχνευσης έτσι ώστε να διαγνωσθείτε εγκαίρως.


×  Μύθος
Αν το μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA1 ή BRCA2 ανιχνευτεί στο DNA σας, θα αναπτύξετε σίγουρα καρκίνο του μαστού.
√  Αλήθεια
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Καρκίνου, όσον αφορά τις οικογένειες που είναι γνωστό ότι φέρουν BRCA1 ή BRCA2, δεν είναι υποχρεωτικό όλες οι γυναίκες σε τέτοιες οικογένειες να φέρουν την επιβλαβή BRCA1 ή BRCA2 μετάλλαξη, και επίσης δε συνδέεται κάθε καρκίνος που θα εμφανιστεί σε αυτή την οικογένεια με την επιβλαβή μετάλλαξη του γονιδίου.
Επιπλέον οι γυναίκες που φέρουν την επιβλαβή BRCA1 ή BRCA2 μετάλλαξη δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών.
Όμως μία γυναίκα που έχει κληρονομήσει μία επιβλαβή μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2 έχει περίπου 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού από μία άλλη που δεν έχει αυτή τη μετάλλαξη.
Για τις γυναίκες που ανακαλύπτουν ότι έχουν αυτή την επιβλαβή μετάλλαξη, υπάρχουν διάφορα προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος.
Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ανά εξάμηνο προληπτικό απεικονιστικό έλεγχο, την ορμονική θεραπεία που ονομάζεται ταμοξιφαίνη ή την χειρουργική προληπτική προσέγγιση κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί μία διπλή μαστεκτομή που συνήθως γίνεται ταυτόχρονα με την αποκατάσταση του μαστού.
Οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να έχουν και αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων, καθώς δεν υπάρχει αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ για τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του καρκίνου των ωοθηκών.


×  Μύθος
Τα αποσμητικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού.
√  Αλήθεια
Ερευνητές στο Αμερικάνικο Ίδρυμα Καρκίνου, δεν έχουν βρει κάποια στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση αποσμητικών με την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.